Umbraco ja SEO – Umbracon sivutason SEO-ominaisuudet

06.10.2022

Kolmiosaisessa blogisarjassamme uppoudutaan hakukoneoptimointiin ja SEO-ominaisuuksiin, joita sisällönhallintajärjestelmän tulee tarjota. Ensimmäisessä osassa käsitellään yleisimpiä ominaisuuksia ja toisessa teknisempiä. Tässä osassa tutustutaan ominaisuuksiin, jotka toteutuvat yksittäisen sivun tasolla. 

Tärkeimpiä sivutason SEO-ominaisuuksia:  

Title tag ja meta description: Title tag edustaa sivun otsikkoa esimerkiksi selaimen otsikkopalkissa ja hakukoneen tulossivulla. Umbracon kautta otsikot ja kuvaukset saadaan kätevästi hallittaviksi. 

  • title tag eli otsikko-tagi on HTML-elementti 
  • meta description eli metakuvaus on HTML-elementti 
  • selaimen otsikkopalkki sijaitsee selaimen yläreunasta 
  • hakukoneen tulossivu eli SERP (search engine results page) on sivu, jonka hakukone tarjoaa esittääkseen tuloksia haulle 


Sivun URL-osoite: Umbraco muodostaa sivulle URL-osoitteen sivun nimen perusteella. Määrittelemällä Umbracoon reititysominaisuuksia, osoitteet saadaan jouhevasti kustomoitaviksi Umbracon kautta.  

Sisällön otsikot: Otsikot eivät ole tärkeitä ainoastaan sisällön järjestyksen ja luettavuuden vuoksi. Niillä on myös roolinsa hakukoneoptimaalisuudessa. Jokaisella sivulla tulee olla pääotsikko, joka tiivistää sivun sisällön H1-tagissa. H1:n ollessa kuin kirjan nimi, seuraavaksi tuleva H2 on kuin kappale, jonka sisällä H3, H4 ynnä muut jaottelevat sisältöä.  

  •  H-tagit ovat HTML-elementtejä 

Umbracon avulla sisällön muokkaamisen ohessa oikeaoppiset otsikoinnit toteutuvat kuin itsestään. Umbracon Rich Text Editor -tekstimuokkaajiin lisätään brändimme mukaiset Formats-valinnat, joilla sisällöstä määritetään otsikot.  


Kuvan ALT-attribuutti: Haluamme kertoa hakukoneelle kuvamme sisällöstä ALT-attribuutin avulla. Kuten muistakin SEO:lle tärkeistä asioista, joita sisällönmuokkaajien tulee tehdä, Umbraco pitää huolen myös ALT-attribuuttien lisäämisestä kuville kuvan lisäyksen ohessa. 

  •  ALT-tagi lisätään HTML:ssä kuvan img-tagiin  


Kuten blogisarjassamme tehdyistä huomioista voimme todeta, Umbraco on apurisi verkkosivustosi hakukoneoptimaalisuuden toteutumisessa. Se pitää huolen teknisistä sekä sisällöllisistä asioista, jotka nostavat verkkosivustosi hakukoneiden hakutuloksiin. 


Liity uutislistallemme

Liity