Uuteen työhön etänä

24.03.2021

Uuden työn aloittaminen on vähintäänkin jännittävää. Edessä on paljon uusia mahdollisuuksia ja haasteita.

Millaista on aloittaa työharjoittelu aikana, jolloin etätyöskentely on juuri muuttanut työkulttuurin täysin?

Näin tie ohjelmistokehittäjäharjoittelijan pestiin alkoi.

  1. Hakemuksen ja CV:n lähettäminen
  2. Puhelu, jossa kutsuttiin jatkoon
  3. Teams-haastattelu työkokemuksesta ja osaamisesta
  4. Ennakkotehtävä
  5. Teams-haastattelu teknisestä osaamisesta
  6. Puhelu, jolla toivotettiin tervetulleeksi porukkaan

Haastattelujen aikana videon välityksellä tutustuin jo muutamaan työkaveriini. Arvostin erityisesti puheluita, joilla minut pidettiin ajan tasalla hakuprosessin kulusta. Prosessi eteni nopeasti ja sen aikana sain jo paljon tietoa yrityksen kulttuurista ja toimintaperiaatteista.

Odotin mielenkiinnolla perehdytysvaiheen toteutusta. Perusteellisella ja selkeällä perehdytyksellä kun tarjotaan mahdollisuus päästä näyttämään osaamistaan mahdollisimman nopeasti.

Perehdytys ylitti odotukseni. Se oli järjestelmällinen ja täynnä kannustusta. Tiesin ensimmäisestä päivästä lähtien mitä tehtävänäni on nyt ja mitä sen jälkeen. Lämminhenkinen ilmapiiri rohkaisi myös kysymään kaikkea mitä mieleeni juolahti. Oloni oli heti luottavainen, sillä asiat oli järjestetty niin, että haasteita ei tulisi puutteellisen tiedon myötä.

Etänä viestinnän sujuvuuskaan ei kärsi. Apukäsiä on saatavilla tarpeen tullen aivan yhtä helposti, kuin toimistolla työskenneltäessä. Säännölliset palaverit ja nopeat Teams-keskustelut pitävät ajan tasalla ja keskustelun avoimena.  

Uran alussa olevana insinööriopiskelijana huomasin viestikeskustelujen edut. Ympärillä pyörii paljon uusia termejä ja opittavia asioita. Niistä on helppo hakea omatoimisesti lisää tietoa, kun keskustelut ovat tallessa tiimin Teams-ryhmässä.  

Ei tarvitse odottaa toimistolle palaamista, jotta voi tutustua uusiin työkavereihin. Kevyempään jutusteluun meillä on oma ryhmäkeskustelu. Kuulumisia voi myös vaihtaa vaikka lounastauolla Teams-tapaamisessa. Olemme myös huomanneet palavereissa kameran käyttämisen luovan helpommin lähestyttävän vaikutelman ja avaavan keskustelua.

Etätyöskentelyn tuoma joustavuus ja vastuu ovat ehdottomasti mielestäni mahdollisuus. Pystyy osoittamaan enemmän itseohjautuvuutta ja vastuunkantokykyä.

Työkulttuurimme muuttuu ja me sen mukana. Kannustan olemaan rohkea ja ottamaan kaiken irti uuden aikamme tuomista mahdollisuuksista!


Liity uutislistallemme