Umbraco 12 - Mitä uutta?

22.08.2023

Uusi Umbraco 12 vihdoin työpöydällä. Nyt on aika tutkia uusia ominaisuuksia ja antaa niiden herättää ideoita. Millaisia toiminnallisuuksia niiden avulla voi toteuttaa? Millaisia ongelmia ratkaista? Saada aika- ja kustannussäästöjä sisällönhallinnan tehtävissä?  

Umbraco 12 pyörii tuoreimmalla versiolla Microsoftin .NET framework (.NET 7 ja ASP.NET Core 7) -ohjelmistokehyksestä ja C#-ohjelmointikielestä. Viimeisimmät suorituskykyparannukset ja toiminnallisuudet niistäkin siis mukana paketissa.  

Umbraco julkaisi artikkelin, jossa listattuna kaikki uudet ominaisuudet ja parannukset. Tutustutaan niistä merkittävimpiin. 

Content Delivery API  

Headless API, joka mahdollistaa sisällön jakamisen useaan kanavaan.  

Tutustutaan aiheeseen esimerkin kautta, jossa omistat hotellin. Tähän asti Umbraco on ollut sisällönhallintajärjestelmä hotellisi verkkosivuston kyljessä. Sen avulla olet hallinnut markkinointiin ja viestintään liittyvää sisältöä sekä huoneiden tietoja ja varauksia.   

Hotellilla alkaa aktiivilomailijoiden kesälomakampanja. Kampanjan materiaaleja jaetaan verkkosivustolle, hotellin aulan näytölle, sosiaalisen median kanaviin sekä hotellin omaan aktiivilomailijan älykellosovellukseen.  

Vain yksi kampanja ja näin monta kanavaa, joihin materiaaleista tulisi toteuttaa kullekin sopiva versio. Aivan samasta sabluunasta ei älykellon ja hotellin aulan näytölle sisältö istu. Sitten jollain ajalla tulisi vielä käydä laittamassa materiaalit kaikkiin näihin kanaviin. Aikaa vievää hommaa. 

Entä jos materiaalit laitettaisiinkin yhteen paikkaan, josta ne leviäisivät kaikkiin kanaviin? Lataisit materiaalit Umbracoon, älykellosovellus hakee ne ja esittää oman sabluunansa läpi. Näin tekee myös aulan näyttö, joten materiaalit istuvat täsmällisesti sekä kellon, että aulan näytöille.  

Näin muodostuu markkinoinnista ja viestistä tuttu konsepti “omnichannel”. Sen lähtökohtana on asiakaslähtöisyys, joka toteutetaan integroimalla kaikki kanavat niin, että asiakkaan kokemus on johdonmukainen ja yhtenäinen riippumatta kanavasta. Kuten tällainen konsepti, moni muukin asia on toteutettavissa ja automatisoitavissa Umbracon avulla. Kuinka usein pysähdyt miettimään, mitä kaikkia tehtäviä voisitkaan siirtää Umbracon tehtäväksi? Se kun ei koskaan väsy ja tekee tarkkaa jälkeä.  

Verkkosivuston yhteydessä on myös huoneiden varausjärjestelmä. Aktiivilomailijan pakettimatkoja tarjoava yhteistyökumppaninne haluaa saada reaaliaikaisesti huoneiden tiedot ja varaustilanteet, jotta voi tarjota niitä asiakkailleen. Umbracosta saadaankin rajapinta, josta yhteistyökumppani voi hakea tätä dataa.  

Umbracon Content Delivery API:lla voidaan siis toteuttaa monenlaisia ratkaisuja käyttäen vaikka single-page application (SPA) -sovelluksia tai sovelluskehyksiä, kuten Next.js toteuttamatta kaikkia integraatioita ja rajapintoja itse.  

Umbraco on tähän asti ollut perinteinen sisällönhallintajärjestelmä, joka on sisältänyt oman “mallinnusmoottorin” ja kielen, jotka ovat toimineet sabluunana, jonka läpi sisältö on laitettu esille. Jos headless-ominaisuuksia tarvittiin, tuli integraatiot ja rajapinnat tehdä itse. Esimerkiksi huoneiden varaustietojen välittäminen yhteistyökumppanille olisi aiemmin vaatinut koodin kirjoittamista. Ei enää! 

 

Entity Framework Core  

Umbraco 12 tukee suosittua EF Core –kirjastoa, jota hyödytään, kun työskennellään kustomoitujen tietokantataulujen kanssa. Se vähentää tarvetta kirjoittaa toistuvia tai vain pieniä muutoksia sisältäviä koodin pätkiä. Se suoraviivaistaa työskentelyä muodostamalla korkean tason abstraktion tietokannasta, jota kehittäjä työstää objektien ja entiteettien kautta tietokantakyselyiden kirjoittamisen sijasta. 

 

ImageSharp 3 

ImageSharp on kirjasto .NET:lle, jonka avulla Umbraco prosessoi kuvia. Umbraco 12 hyödyntää siitä uusinta eli kolmatta versiota, joka mahdollistaa paremman suorituskyvyn, turvallisuuden sekä yksinkertaistetumpia, että uusia ominaisuuksia. 

 

Lisäosista 

Myös Umbracon lisäosat Forms, Deploy, Workflow ja Commerce saivat uudet julkaisut. Formsin osalta on huolehdittu päivityksistä headless-rajapintaan, jotta se vastaisi uutta Content Delivery API:a. Deployn suorituskyky terävöityi Umbracon välimuistioptimointien myötä. Sen julkaisutoiminnoissa on havaittu 35-50% parannuksia. 

 

Umbraco kehittyy ja laajenee, mutta tietoturvaturvallisuus, suorituskyky, rajattomat kustomointimahdollisuudet ja intuitiivinen käyttökokemus säilyy. Ota meihin yhteyttä soittaen, viestein tai lomakkeen kautta, niin sparraillaan ideoitasi ja muutetaan ne ratkaisuiksi!


Liity uutislistallemme