UI-testauksen automatisointia ja napakymppejä

04.07.2023

UI-testauksen automatisointia

Ohjelmisto, sovellus tai verkkopalvelu ilman toimivaa käyttöliittymää on kuin auto ilman rattia. Käyttöliittymällä tulee olla sujuva käyttökokemus ja saumaton toimintakunto. Sen suunnittelun, toteutuksen ja testauksen tasainen laatu varmistetaan ottamalla haltuun oikeat prosessit ja työkalut.  

Käyttöliittymien testaus, se kuivahko ja aikaa vievä vaihe, johon kuluu kehittäjien aikaa. Onneksemme testaus on automatisoitavissa, jolloin: 

  • Aikaa säästyy: Automaattiset testit suoritetaan merkittävästi manuaalisia nopeammin 
  • Toistettavuutta: Lisää luotettavuutta, kun testitapaukset voidaan suorittaa tarkasti ja toistuvasti 
  • Kattavuutta: Automaattiset testit voivat kattaa manuaalisia laajemman joukon testitapauksia  
  • Luotettavuutta: Automaattiset testit eivät väsy tai tee inhimillisiä virheitä 
  • Varhainen havaitseminen: Automaattiset testit voidaan suorittaa säännöllisesti, jolloin mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja korjata varhaisessa vaiheessa kehityssykliä 

 

Siksi tutustuimmekin tämän kertaisessa koulutuspäivässämme Selenium-nimiseen UI-testauksen automatisoinnin työkaluun.  

 

Selenium

Selenium on avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöliittymätestaustyökalu, joka mahdollistaa testaamisen automaattisesti eri selainympäristöissä. Se tarjoaa tehokkaan tavan varmistaa, että web-sovellukset toimivat odotetusti erilaisissa selainversioissa ja käyttöjärjestelmissä. 

Seleniumin avulla testaajat voivat kirjoittaa testiskriptejä eri ohjelmointikielillä, kuten Java, C#, Python ja JavaScript. Testit voivat simuloida käyttäjän toimintoja, kuten linkkien klikkauksia, tekstikenttien täyttämistä ja lomakkeiden lähettämistä. Selenium tarjoaa myös vahvan tuen erilaisten toimintojen, kuten odotusten asettamisen ja testiraporttien generoinnin automatisoimiseksi. Erilaisten testausten suorittaminen on myös mahdollista, kuten toiminnallista, regressio- ja suorituskykytestausta. Alla olevassa kuvassa koottuna erilaisia testejä.  

Napakymppejä

Teatterihotelli Riihimäki varusti koulutuksemme toimivilla tiloilla ja maittavilla hampurilaisilla. Iltapäivää vietettiin Lopen ampumaurheilukeskuksessa toiminnallisen ja rata-ammunnan parissa. Ammuttiinhan siellä napakymppejäkin.  

 


Liity uutislistallemme