Github Copilot -koulutusta ja pakohuoneiden mysteerejä

19.10.2023

Tekoälyn äly ja apu yltävät jo kaikkialle, eikä ohjelmistokehittäminen ole poikkeus. Koulutuspäivänämme haltuun otettiin jälleen uusi työkalu; GitHub Copilot. Juonipaljastus; koodaus on mullistuksessa! 

 

GitHub Copilot -koulutus

GitHub Copilot:ia voisi luonnehtia älykkääksi tekoälypariohjelmoijaksi, joka koodatessasi istuu olallasi, tekee manuaalista työtä puolestasi, vastaa ohjelmointiin liittyviin kysymyksiisi ja parantaa työsi laatua esimerkiksi ehdotuksilla, jotka tekisivät koodistasi suorituskykyisemmän. 

Se syntyi, kun GitHub, OpenAI ja Microsoft yhdistivät voimansa. Copilot koulutettiin GitHubista löytyvillä miljardeilla koodiriveillä ja se käyttää OpenAI:n Codex -tekoälymallia. Se otetaan käyttöön laajennuksena ohjelmistokehitysympäristöön, kuten Visual Studioon.  

Copilot seuraa työskentelyäsi kehitysympäristössäsi. Esimerkiksi se osaa luoda uuden luokan ominaisuuksineen antamasi kuvauksen perusteella. 

 

GitHub Copilot -koulutus

Luodaan sen avustuksella metodi, jolta pyytää käyttäjien tietoja ja “mock” dataa koodin testaamiseen.  

Toinen tapa tehdä vuorovaikutusta Copilotin kanssa on avata chat kehitysympäristön nurkkaan. Pyydetään parannusehdotuksia metodille. 

Otetaan käyttöön ehdotus suorituskykyisemmästä tavasta koota käyttäjien tiedot kokoelmaan. 

Pyydetään ehdotus metodin yksikkötestille ja pienen hienosäädön kautta yksikkötestitkin syntyvät, kuin itsestään.  

 

Copilotin älykkyyden kruunaa, että se ymmärtää koodin kontekstin. Se säilyttää historian tapahtumista työskennellessään kanssasi ja oppii jatkuvasti lisää hyväksymiesi ehdotusten perusteella. Se on apuri koodin kommentoimisessa ja dokumentoinnissa. 

Merkittävää, miten paljon hohdotonta manuaalista työtä tämä poistaa kehittäjältä. Vähemmän aikaa ja virheitä.  Koodarit myös oppivat jatkuvasti uutta, kun Copilot perustelee parannusehdotuksiaan ja selittää asioita.  

Huomioitavaa on ehdotusten laadun riippuvuus käytettävään ohjelmointikieleen. Mitä suurempi osa koulutusaineiston koodiriveistä on kyseistä kieltä ja minkälaista koodia rivit ovat, sitä älykkäämpi Copilot on kyseisen kielen suhteen. Aineistossa yleisimmin esiintyvät kielet ovat Python, Java ja JavaScript. 

Erityisen tärkeää on huomioida koodarin vastuu koodin turvallisuudesta ja laadusta. Toimiakseen se tukeutuu tiedostojen sisältöön ja käyttäjän kanssa työskentelystä keräämäänsä historiaan. Mainittava on, että voit kuitenkin estää tietojesi käyttämisen yleisessä tuotekehityksessä. Datasi pysyy salattuna siirron aikana sekä REST API:ssa. Dataasi pääsy on rajattua, eikä dataasi käytetä esimerkiksi ehdotuksina muille käyttäjille.  

 

Virkistymistä

Koulutuksen jälkeen Hotel Sveitsi täytti kaikki toiveemme virkistäytymisen suhteen. Pakohuoneita, syysaurinkoa ulkoilureiteillä, saunomista, paljun, iltapalaa ja viihtyisät tilat yhdessäololle.  

Pakohuoneista päästiin ulos ilman tekoälyä, mutta ohjelmistokehityksen tueksi se on tullut jäädäkseen. Ota meihin yhteyttä, niin jatketaan keskustelua sovelluksista, joilla te voisitte arjessanne tekoälyä hyödyntää. 

 


Liity uutislistallemme