Tietoa virtaa kaikkialla ja tuotamme sekä varastoimme sitä joka päivä kasvavissa määrin. Tänä päivänä yritykset eivät välttämättä tarvitse enää omaa konesalia, vaan sen voi vuokrata helposti verkosta (Cloud Computing). Seuraavassa esittelemme Azuren tarjoamia pilvitallennusratkaisuja.
Azure Storage
Microsoft tarjoaa loistavan vaihtoehdon perinteiseen palvelumalliin. Azuren pilvipalvelut mahdollistavat datan varastointiin tarvittavien resurssien vuokraamisen siten, että käyttäjä maksaa ainoastaan palvelun käytöstä ja kaikki muu vastuu on Microsoftilla. Ei lisenssikuluja, ei järjestelmäpäivityksiä, eikä kovalevyjen vaihtoja. Azure Storage on huippunopeaa ja käytännössä äärettömästi skaalautuvaa varastointikapasiteettia. Palvelu on vielä erittäin kustannustehokas, sillä käyttökulu määräytyy pelkän käytetyn tilan mukaan. Automaattiset tietojenpalautukset katastrofien jäljiltä takaavat, että projektipäällikkö voi nukkua yöunensa levollisemmin. Azure Storage on edelleen fyysinen tietokone konesalissa, mutta kaikki on maskattu rajapintojen taakse.
Pystytys
Azure Storagen pystyttäminen tapahtuu minuuteissa Azure portaalin kautta ja se on heti käyttövalmis. Azure Storage Account -resurssi voidaan mieltää avainnipuksi, jolla päästään varastoon. Se ei siis ole mikään varsinainen käyttäjä samassa mielessä, kuin Azure Active Directory -käyttäjät, vaan resurssityyppi.
Käyttö
Storage Account sisältää erityyppisiä tietovarastoja, jotka vastaavat yleisimpiä tietojen tallennusskenaarioita.
Blob storage
Azure Blob storage on Microsoftin kehittämä varastointiratkaisu strukturoimattomalle datalle. Se on omiaan kaikenkokoisten tiedostojen säilömiseen ja jakoon. Blob storage tukee hierarkkista nimiavaruutta, joka mahdollistaa datan jäsentämisen analytiikkapalveluita varten.
Azure Files
Azure Files on perinteisemmän tiedostojärjestelmän oloinen ja tukee Server Message Protokollaa (SMB), joka tarkoittaa, että useat virtuaalikoneet pystyvät jakamaan samoja tiedostoja kirjoitus- ja lukuoikeuksilla. Moni On-Premise järjestelmä hyödyntää tiedostojakoa, joten Azure Filesin integrointi tyypillisissä skenaarioissa ei vaadi juuri lainkaan muutoksia sovellukseen, koska Azure Filesin voi yhdistää, vaikka verkkolevynä laitteisiin.
Queue storage
Azure Queue on palvelu, joka on erikoistunut viestien vastaanottamiseen ja varastointiin. Viestien maksimikoko on 64kt ja jonossa voi olla miljoonia viestejä. Azure Queue on tarkoitettu asynkronisesti prosessoitavia viestijonoja varten, kuten vaikka järjestyksessä suoritettavien tehtävien jonottamiseen.
Table storage
Azure Table storage on NoSQL-datavarasto, joka on suunniteltu valtavien strukturoitujen tietomassojen säilömiseen. Azure Table on omiaan dataan, joka ei nojaa relaatioihin. Taulukot skaalautuvat käytännössä lineaarisesti, joten ne voivat taltioida teratavukaupalla dataa ja pystyvät silti suorittamaan kyselyitä uskomattoman nopeasti.
Disk storage
Azure Disk storage on nimensä mukaan virtuaalikovalevy, joka toimii fyysisen kovalevyn tavoin. Sen voi yhdistää virtuaalipalvelimeen, kuten liittäisi kovalevyn fyysiseen palvelimeen. Niitä voi määritellä eri nopeuksille ja ne takaavat 99,999% tavoitettavuuden. Tämä onnistuu replikoinnin avulla ja samalla se vahvistaa tiedon säilyvyyttä. Azure Disk -kovalevyt skaalautuvat jopa lähes 32 tebitavuun (32 767 GiB).
Käyttöönotto
Azure Storagen käyttöönotto on tehty erittäin kivuttomaksi, sillä sen tietovarastoihin on useita eri rajapintoja. Microsoftilla on selaimen lisäksi työpöytäsovellus tietojen selailuun, mikä tarjoaa myös perusominaisuudet Azure Storagen ylläpitoon (Storage Explorer). Suosituille ohjelmointikielille on omat kirjastonsa helppoa sovellusintegrointia varten. Vähän erikoisempiin tarkoituksiin voidaan hyödyntää HTTPS REST -rajapintoja. Moni Microsoftin pilvipalveluihin kuuluva tuote mahdollistaa automaattisen integraation Azure Storageen, joten palveluiden pystyttäminen tapahtuu nopeasti, eikä välttämättä vaadi koodia lainkaan.
Meillä Riihisoftilla Azuren pilvipalvelut ovat laajalti käytössä ja jo suunnitteluvaiheessa lähdemme ensiksi katsomaan Azuren maailmasta teknologisia ratkaisuja projekteihin. Mitä enemmän ylimääräistä, toistuvaa ja kallista työtä voidaan jättää pois, ilman kompromisseja, sen parempi.
Linkkejä:
https://azure.microsoft.com/en-us/services/storage/
https://docs.microsoft.com/en-us/azure/storage/
https://azure.microsoft.com/en-us/features/storage-explorer/
2024
Lokakuu (2)
Kesäkuu (1)
Toukokuu (2)
Huhtikuu (1)
2023
Joulukuu (4)
Lokakuu (4)
Syyskuu (3)
Elokuu (1)
Heinäkuu (1)
Helmikuu (1)
2022
Joulukuu (3)
Syyskuu (2)
Kesäkuu (3)
Toukokuu (3)
Maaliskuu (3)
Tammikuu (1)
2021
Joulukuu (3)
Marraskuu (2)
Toukokuu (3)
Helmikuu (1)
2020
Elokuu (1)
Toukokuu (1)
Huhtikuu (1)
Maaliskuu (1)
Helmikuu (1)
2019
Joulukuu (2)
Marraskuu (1)
Lokakuu (1)
Syyskuu (1)
Huhtikuu (3)
Helmikuu (3)
2018
Joulukuu (2)
Marraskuu (1)
Lokakuu (1)
Syyskuu (5)
Elokuu (1)
Kesäkuu (2)
Toukokuu (2)
Huhtikuu (1)
Maaliskuu (1)
2017
Joulukuu (3)
Toukokuu (2)
2016
Joulukuu (1)
Marraskuu (2)
Syyskuu (1)