Windows 11 - mitä uutta?

21.10.2021

Windows 11 - mitä uutta? 

Kun Windows 10 julkaistiin, oletettiin sen olevan viimeinen Windows-versio. Tänä syksynä saimme kuitenkin käsiimme Windows 11 -käyttöjärjestelmän. 

Yleisössä julkaisusta on puhuttu ikään kuin Windowsin uudelleen brändäyksenä. Radikaaleja teknisiä muutoksia ei ole paljoa verrattuna Windows 10:een. 

Windows 11 herättää kysymyksiä Windows 10X:n kohtalosta. Pitihän sen olla, kuin uuden sukupolven Windows. Sen myötä käyttöliittymän visuaalisen ilmeen lisäksi paljon muutoksia tehtiin konepellin alle. Microsoft kuitenkin ilmoitti, että he eivät tuo Windows 10X:ää markkinoille. Siihen kehitettyjä ominaisuuksia siirretiin Windows 11 -julkaisuun. 

Windowsin 11 käyttöönotto on maksutonta, mutta ei pakollista Windows 10 -käyttäjille.  

Tarkastellaan joitakin uusia ominaisuuksia, jotka kertovat, että Windows 11 ei ollut pelkkä uudelleen brändäys. 

 

Käyttäjäkokemus kosketusnäytöillä 

Uudistuksen tavoitteena oli tehdä käyttöjärjestelmästä kosketusnäyttökäyttöön soveltuvampi. Käyttöjärjestelmä ymmärtää nyt enemmän erilaisia kosketuskomentoja, kuten pyyhkäisyjä sekä käyttäytyy niiden kanssa johdonmukaisemmin.   

Windows 11:ta pystyy ajamaan Android-sovelluksia. Näin käyttöön tulee lisää kosketusnäyttökäyttöön kehitettyjä sovelluksia. Tämä parantaa kosketusnäyttökäyttökokemusta huomattavasti.  

 

Visuaalinen ilme 

Käyttöliittymää pukee nyt modernimpi ilme. Ensimmäisenä huomaa uudet ikonit sekä käynnistysvalikon. Käynnistysvalikko ja tehtäväpalkki ovat myös keskitetty näytölle. 

Huomattavaa muotoilussa on neliömuotojen pyöristetyt reunat, joita ei ole ennen Windowsissa käytetty.  

 

Työskentelyä tehostavat ominaisuudet  

Focus Session on uusi ominaisuus Windowsin kellosovelluksessa. Sovelluksen tarkoitus on auttaa käyttäjää järjestämään päiväänsä aikaa tärkeille tehtäville. Tehtäville määritellään käytettävä aika, niitä voidaan ajastaa sekä päivittäistä edistymistä seurata. Voit liittää myös Spotify-tilisi sovellukseen, jotta työskentelyhetkiisi on tarjolla lempimusiikkiasi.  

Snap Layouts ja Snap Groups -työkalujen uudet ominaisuudet auttavat ruututilan hallinnassa. Ne tarjoavat erilaisia layoutteja, joiden mukaan järjestellä ikkunoita ruudulle. Tästä hyötyvät erityisesti todella leveitä näyttöjä käyttävät käyttäjät. 

 

Entistä sujuvampaa yhteydenpitoa 

Windows toimii monesti myös yhteydenpitovälineenämme työssä sekä vapaa-ajalla. Teams-sovellus on integroitu uuteen Windowsiin. Se toimii nyt myös SMS-viesteinä, joten vastaanottajalla ei tarvitse olla edes ladattuna Teams-sovellusta, jotta viestin voi vastaanottaa. 

 

Microsoft Store ja avoimempi ekosysteemi 

Microsoft Store -sovelluskauppa koki huomattavan kehityksen. Sen kautta voidaan jakaa nyt entistä helpommin ja entistä enemmän erilaisia sovelluksia. 

Sovelluskehittäjien on mahdollista tarjota sovelluksiaan nyt Microsoft Storessa riippumatta niiden sovellusalustasta, kuten Xamarin, React Native tai Java.  

Ansaintamalli muuttui myös niin, että sovelluskehittäjät saavat 100% Storeen ladattujen sovellusten tuotosta, jotka kertyvät kehittäjien omien myyntikanavien kautta.  

Storeen on myös tulossa uusia ensimmäisen ja kolmannen osapuolen sovelluksia, kuten Microsoft Teams, Visual Studio ja Adobe Creative Cloud. 

Microsoft on myös vinkannut yhteistyöstä Amazonin ja Intelin kanssa, josta kuulemme lisätietoa lähiaikoina. 

 

Peliominaisuudet 

Microsoft huomioi peliharrastajat kehitystyössään parantamalla suorituskykyä ja grafiikoiden toistamista. AutoHDR-ominaisuus lisää automaattisesti HDR:n vanhempiin peleihin herättäen grafiikat henkiin. DirectX 12 Ultimate taas nostaa grafiikoiden kuvataajuutta ja DirectStorage tarjoaa nopeammat latausajat ja paremman suorituskyvyn. 

 

Järjestelmävaatimukset 

Järjestelmävaatimuksissa huomattavin on vaatimus TPM 2.0 -moduulille. TPM eli Trusted Platform Module on tietojen suojaamiseen käytetty moduuli, jota vanhemmat tietokoneet eivät sisällä.  

Windows 10:tä pystyi ajamaan 32- ja 64-bittisissä prosessoriarkkitehtuureissa, Windows 11 tukee vain 64-bittisiä prosessoreita. Tarvitset myös vähintään 4 GB RAM-muistia sekä kovalevytilaa 64 GB.  

 

Lue lisää uudesta Windowsista: https://www.microsoft.com/en-us/windows/windows-11 

Lue lisää uuden Windowsin ominaisuuksista kehittäjille: https://blogs.windows.com/windowsdeveloper/2021/06/24/what-windows-11-means-for-developers/  


Liity uutislistallemme