Miten kestävä kehitys vaikuttaa digitaaliseen maailmaan?
Digitaalisia palveluita käytetään kaikkialla. On kuitenkin helppo ajatella, että nämä palvelut eivät tuota jätettä. Internetin infrastruktuurin vaatimat datacenterit tuottavat kuitenkin arviolta 2–4 % maailman hiilidioksidipäästöistä. Nämä luvut ovat International Energy Agency:n tutkimuksista vuodelta 2023. Tämä tarkoittaa, että teknologiapalveluiden mahdollistavien datakeskusten ilmastohaitta vastaa maailmanlaajuisen ilmailuteollisuuden aiheuttamaa päästökuormaa. Nykyiset luvut ovat todennäköisesti kasvaneet tekoälyn lisääntyneiden vaatimusten ja laajemman käyttöönoton myötä. Tämän lisäksi datakeskukset luovat myös paljon fyysistä jätettä kovalevyjen, prosessorien ja muiden osien kuluessa. On siis muistettava, että vaikka sitä ei näe, on digitaalinen infrastruktuuri isona osana ympäristön hiilidioksidipäästöjä.
Digitaalisella kestävällä kehityksellä (eng. Digital sustainability) tarkoitetaan näiden päästöjen minimointia ja digitaalisten palveluiden ylläpitoon käytettyjen resurssien optimointia. Tämä tarkoittaa kaikkea kirjoitetusta koodista välimuistin tehokkaaseen käyttöön ja palveluiden kestävään suunnitteluun. Vastuullisuus on siis osana niin teknistä toteutusta kuin myös korkeamman tason suunnittelutyötä.
Miten Umbraco toteuttaa kestävää kehitystä?
Umbracon vuosittaisessa raportissa Impact Report 2024 kerrotaan, kuinka organisaation kestävä kehitystiimi on saanut toteutettua plugin-paketin, joka mahdollistaa CMS sivujen ympäristöystävällisyyden tarkkailun sivupohjaisten tilastojen avulla. Tämän lisäksi Umbracon dokumentaatiosivuille on kehitetty kestävän kehityksen ohjeistus, jonka avulla voidaan varmistaa, että projektit noudattavat vastuullisuuden käytäntöjä. Tämä on toteutettu luomalla konkreettisia Umbracon sekä .NET kehitysympäristöön liittyviä esimerkkejä. Introduction | Sustainability Best Practices - Umbraco Docs
Kuinka toteutamme kestävää kehitystä palveluissamme?
Käyttämällä moderneja teknologioita ja parhaita koodiratkaisuja varmistamme, että tuottamamme palvelut sekä sivustot ovat mahdollisimman tehokkaita ja ympäristöystävällisiä. Umbraco sekä .NET mahdollistavat Riihisoftin tuottamille palveluille erittäin tehokkaan palveluympäristön, josta kiittää käyttäjien lisäksi myös ympäristö. Microsoft Azuren pilvipalvelut mahdollistavat myös palvelimien tehokkuuden optimoinnin, mikä auttaa vähentämään energian kulutusta.
Kestävän kehityksen ratkaisuja Riihisoftin palveluissa
- Palvelimien skaalaus tarpeiden mukaan. Tämä tarkoittaa, että kun palvelimille kohdistuu vähemmän pyyntöjä esimerkiksi viikonloppuisin, niiden energiankulutusta voidaan vähentää säätämällä annettuja tehoja. Esimerkiksi staging-palvelimien kanssa voidaan hyödyntää täyttä sammutusta, kun sivustolla ei ole kävijöitä. Tämä vähentää niiden kuluttamaa energiaa ja päästöjä. Tällä on myös positiivinen vaikutus palveluiden laskuihin.
- HTTP/2. Nopeampi ja tehokkaampi versio protokollasta, joka on vastuussa web-palveluiden tiedonsiirrosta. Käyttämällä uuden version tuomia parannuksia missä voimme vähennämme tiedon välitykseen kuluvaa energiaa.
- Välimuistin tehokas käyttö. Välimuisti (eng. cache) mahdollistaa generoitujen pyyntöjen (kuten sivustojen) tallentamisen muun muassa muistiin. Tämän ansiosta seuraavilla pyynnöillä palvelimelle voidaan vastata käyttämättä ylimääräistä laskentatehoa muuttumattomien sivujen uudelleengenerointiin. Tämän lisäksi uusimmat Umbraco versiot käyttävät .NET Core 9:ää, joka sisältää uutta HybridCache teknologiaa. Se mahdollistaa vielä tehokkaamman välimuistin palveluille.
- Projektien ajan tasalla pitäminen. Pitämällä projekteja päivitettynä varmistamme, että projektit pysyvät turvallisina ja tehokkaina. Päivitysten myötä projekteista saadaan useasti myös kustannustehokkaampia. Käyttämällä Umbracoa saamme kaiken hyödyn irti myös uusimmista .NET-ominaisuuksista.
Jatkokehitystä vastuullisuuden suhteen
- Tiedostojen optimointi ja modernien formaattien käyttö. Ottamalla käyttöön uusia ja tuettuja kuvaformaatteja, kuten WEBP ja AVIF, voidaan pienentää palvelimen ja asiakkaan välisessä kommunikoinnissa käytettyä verkon kaistanleveyttä huomattavasti. Kuvat vastaavat noin 42 % nettisivujen alustavan sisällön lataukseen kuluneesta ajasta kertoo Paul Calvano vuoden 2021 blogipostauksessaan What can the HTTP Archive tell us about Largest Contentful Paint? | Paul Calvano. Toisin sanoen pienillä optimoinneilla voidaan vaikuttaa merkittävästi sivuston latausajan suurimpaan osaan.
- "Laiska lataus" -strategia. Tietojen laiska lataus (eng. lazy loading) tarkoittaa tietojen prosessointia vasta, kun sitä tarvitaan. Esimerkki tästä on lataamalla kuvaelementit sivulla vasta silloin, kun käyttäjä saapuu niiden kohdalle. Tämä voi nopeuttaa alustavan sisällön latausta huomattavasti, varsinkin jos sivulla on paljon kuva- tai videoelementtejä. Lazy loading on mahdollista toteuttaa frontendissä käyttämällä img ja iframe elementeissä attribuuttia loading=”lazy”. Lue lisää aiheesta: Lazy loading - Web Performance | MDN
2025
Toukokuu (1)
Helmikuu (1)
2024
Joulukuu (2)
Lokakuu (2)
Kesäkuu (1)
Toukokuu (2)
Huhtikuu (1)
2023
Joulukuu (4)
Lokakuu (4)
Syyskuu (3)
Elokuu (1)
Heinäkuu (1)
Helmikuu (1)
2022
Joulukuu (3)
Syyskuu (2)
Kesäkuu (3)
Toukokuu (3)
Maaliskuu (3)
Tammikuu (1)
2021
Joulukuu (3)
Marraskuu (2)
Toukokuu (3)
Helmikuu (1)
2020
Elokuu (1)
Toukokuu (1)
Huhtikuu (1)
Maaliskuu (1)
Helmikuu (1)
2019
Joulukuu (2)
Marraskuu (1)
Lokakuu (1)
Syyskuu (1)
Huhtikuu (3)
Helmikuu (3)
2018
Joulukuu (2)
Marraskuu (1)
Lokakuu (1)
Syyskuu (5)
Elokuu (1)
Kesäkuu (2)
Toukokuu (2)
Huhtikuu (1)
Maaliskuu (1)
2017
Joulukuu (3)
Toukokuu (2)
2016
Joulukuu (1)
Marraskuu (2)
Syyskuu (1)